Avşa Adası

Avşa Adası Nerede?
Avşa Hakkında Tüm Bilgiler:
Avşa Adası 3 mahalleden oluşmaktadır. Avşa Adasının 3 mahallesi : Avşa Mahallesi – Deniz Mahallesi ve Yiğitler Mahallesidir.
Günümüzde çok renkli bir yelpazeye sahip, her bütçeye uygun konaklama imkanı bulunan ada, kendi kendini temizleyen denizi ile bir turizm merkezi olmuştur.

Avşa Adası mahalleleri: Avşa Mahallesi – Deniz Mahallesi – Yiğitler Mahallesi

Avşa Adası Marmara Denizinde bir ADA’dır. AVŞA ADASI’na kara yoluyla ulaşım mümkün değildir. AVŞA ADASI; Marmara İlçesi, Balıkesir iline bağlı bir tatil beldesi olan adanın nüfusu 2017 sayımı 2.217 kişidir…


Avşa Adası küçük bir turizm şehri görünümündedir. Ada Eğlence Turizminde çok büyük ilerleme kaydetmiş ve adı çok bilinen eğlence merkezleriyle yarışır hale gelmiştir. Gecenin ışıklarını gündüze bağlayan adada 24 saat eğlencenin keyfine doyamayacaksınız.
Avşa Adası’nın toplam yüzölçümü 36 km² dir. Uzunluğu 9km², eni 4km² olan beldeyi bir gün içinde gezebilirsiniz.
Bu gizli tatil cennetine günü birlik gelenler, adayı sadece 2 park arasına sıkışmış Avşa Plajından ibaret zannedebilirler. Bu düşünceyi kafanızdan silin ve Avşa Adası Koy ve Plajları’na doğru yola çıkın. Muhteşem doğa, temiz hava, gizli koy ve plajlar siz tatilcileri bekliyor… Huzurun kokusunu alabilirsiniz.

Gezginlerin yeni adresi, gezginlerin değişmez adresi olacak, Avşa’ya gelmek bir bilet almak kadar kolay, Avşa’dan vazgeçmek ise bir o kadar zor olacaktır..

Ada özellikle 2000’li yıllar sonrası İstanbullu tatilciler tarafından keşfedilmiş ve kalabalıktan kaçış ve tüm haftanın yorgunluğunu attığı bir mola noktası olmuştur.

Hayvan dostu olan adada bir adet veteriner, bir pet shop ve hayvan barınağı bulunmaktadır. Binlerce sokak hayvanını ağırlayan ada hayvan severlerinde uğrak noktası olmaktadır.

Eskiden gizli cennetti, şimdi Marmara’nın parlayan yıldızı AVŞA…

Marmara Adalar Avşa Belediye Hizmet Binasının önündeki mermerde yazan Avşa Adası Tarihçe :.

Adanın yüzyıllar içinde değişerek gelen birçok ismi vardır. KYZİKOSLU PİONESES (PROPONTİS) adalarını anlatırken Meryem Ana Manastırı nedeniyle PANGİA adının verildiğini bahseder. Marmara Adalarında tarihi incelemeler yapan GEDEON a göre Patrikhane tarafından verilen 1892 tarihli Tavsiyenamede ise, adanın ismi AOUSİA şeklinde yazılmıştır. Rumlar adayı terk etmeden önce ise AFİSSİA ismini kullanmışlardır. Adanın ismi daha sonraki zamanlarda Araplar Adası olarak da anılmıştır. Yakın zamanlarda adanın resmi adı TÜRKELİ olmuştur. Daha sonraları ve günümüzde de adanın tarihi isminin Türkçeleştirilmiş şekli olan AVŞA kullanılmaya başlanmıştır. Adanın ilk yerli halkı hakkındaki ilk yazılı bilgiler coğrafyacı STRABON ile tarihçi PLİNİUS’ un kitaplarında bulunmaktadır. Toprak durumu yüzünden hiçbir zaman zengin olamamış bağımsız bir idareye kavuşamamış olan ada tarih içinde çevresinde hakim olan kuvvetin arkasından gitmiştir. Hıristiyan din adamları için bir sürgün yeri olarak kullanılmış ve bütün orta çağ boyunca boş kalmıştır. Yazmaktadır.

Yazın Avşa’da Tatil Yapmanın 10 Sebebi

2020 yılı Şubat ayı sonrası, pandemi başlangıcı adaya akın başlamıştır. Avşa Adası nüfusu resmi olarak %20 den fazla artmıştır. Tüm tatil beldeleri gibi Avşa Adası’da kırsala göçün tercihi olmuştur.

Yerel basında da günden olan Avşa, en az vakanın görüldüğü yerleşim yeri olmuştur. Covid-19 görülmeyen tek yerleşim yeri özelliğine sahip olan adanın yıldızı 2020 yılındada parlamaya devam etmiştir.

Erdek Avşa 2020 sonbahar Gestaş – Erdek Avşa 2020 sonbahar Marmara Roro

Avşa Adası nüfus artışı artık gözle görülür oldu, kışın kapalı bir çok işletme 2020 sonbahar – kış dönemi açık kalacak.
Marmara Adalar nüfusunu 2020 senesi 12.000 olduğu tahmin edilmektedir.
Avşa Adası genelinde elektrik abone sayısı 2020 yılında 20.000 aboneyi geçti.

Avşa Adası’nda 2 köy 3 mahalle bulunmaktadır..

Türkeli ( AVŞA ) : Adanın batısında kıyı ovasının üzerinde kurulmuştur. Bütün ada için olduğu gibi bu köy içinde daha çok AVŞA ismi kullanılmaktadır. Bu köyde, GEDEON batıl inanç nedeni ile bahsettiği TRİNİTİ kilisesinin yıkıntılarının olduğu ada Rumlarının eski rüzgarlarla yolundan kalan gemici yakınlarının bu yıkıntıları dolaşırlarsa rüzgarın değişebileceğine inandıklarını anlatmıştır. Adada böyle bir kilise yoktur. Köyün 1,5 km güneybatısında bir manastır kalıntısı vardır. Rumlar köyü yıllar önce terk etmişlerdir. Köyün şimdiki ahalisi yerli ve göçmen olarak tamamen Türk tür. Şarapçılık ve bağcılık geçim kaynağıdır. Ancak turizmdeki büyük patlama ile şarapçılıkta gerileme olmuştur.

Yiğitler : Adanın doğu kıyısında yer alır. Eski adı ARAPLAR olan köyde önceden Arapların oturduklarını DAPPER anlatmaktadır. Bu insanların Arap donanmasının Bizans’ı kuşattığı (672-678) yılları arasında buralarda kışladıklarını ve Arap büyüklerinden bazılarının köyde kaldıklarından bahsetmektedir. Daha sonraları Rumlar ve onlardan sonra da Trakya göçmeni Türkler yerleşmişlerdir. Şarapçılık, bağcılık ve taşçılık işleriyle uğraşan köy halkının hayat seviyesi çok iyidir.

Adanın nüfusu kışları 2-3 bin, yazları ise 80-150 bin arasında değişmektedir.

Loading

Yorum yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir